Pianoconcert Marie François op Pleyel concertvleugel uit 1885 met de 24 préludes van Frédéric Chopin

Op zondagavond 28 april 2019 kan je naar een uniek concert komen luisteren met pianiste Marie François in het nieuwe Atelier Herkenrode n.a.v. Erfgoeddag 2019. Ze vertolkt de 24 préludes van Frédéric Chopin op de Pleyel concertvleugel n°86649 uit 1885, gerestaureerd door Atelier Herkenrode.

Inschrijven niet verplicht. Beklinken en afsluiten met een drankje.

Wanneer: 28 april 2019 om 20u

Waar: Luikersteenweg 232, 3500 Hasselt. Bekijk het gedetailleerde liggingsplan.

Kruissnarige Pleyel n°86649 concertvleugel gebouwd in 1885 te Parijs

Kruissnarige Pleyel n°86649 concertvleugel gebouwd in 1885 te Parijs

 

Pianiste Marie François

Marie François bespeelde haar eerste pianotoetsen toen ze amper vijf jaar oud was. Ze studeerde Summa Cum Laude af als bachelor aan het Conservatorium Maastricht, waar ze les volgde bij Joop Celis. Recent rondde ze haar masterstudie Summa Cum Laude af bij Alan Weiss in het Leuvense Lemmensinstituut. Dit jaar studeerde ze opnieuw Summa Cum Laude af onder Polina Leschenko.

In België was ze reeds te horen in verschillende culturele centra, verder verzorgde ze al verschillende concerten in Nederland, Duitsland, Luxemburg en Italië. Een van haar optredens vond plaats in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ze werd uitgenodigd voor het B-Classic festival in 2015 en het International Pianofestival in Miami, USA in 2016 en in 2018 nam ze deel aan het Kamermuziek festival in Schiermonnikoog en het Aurora Music Festival in Zweden.

Ook was ze één van DeZes, een jongere jury die voor Canvas commentaar gaf tijdens De Koningin Elisabeth Wedstrijd 2016.

Ze volgde master classes bij o.a. Elisabeth Leonskaja, Valentina Berman, Alexander Melnikov, Peter Donohoe. Ze nam ook drie jaar deel aan de Academia Chigiana in Siena, Italië, bij Lilya Zilberstein. Een concertpianist die haar sterk beïnvloed is Sergio Tiempo.

Op 5 april verschijnt haar debuut cd ‘Eclectic | Being Me’ bij Challenge Records.

 

Piano Pleyel concertvleugel n°86649

De piano werd gebouwd te Parijs in 1885, is 2m65 lang, heeft een bereik van 7 octaven 1/4, een avant la lettre sostenuto-pedaal, bezit een bijzonder dubbel repetitie-mechaniek met ivoren lamellen, en is één van de eerste kruissnarige piano's van Pleyel. Het instrument kwam in mijn handen in 2014 in Parijs waar ik het kocht van een Parijzenaar, en naar Hasselt liet overkomen om daar minutieus te restaureren en in speelbare staat brengen. Marie François krijgt de primeur om als eerste de gerestaureerde Pleyel n°86649 te bespelen voor publiek.