Viewing entries in
Atelier

Atelier Herkenrode restaureert Peter Benoit-Pleyel

Atelier Herkenrode restaureert Peter Benoit-Pleyel

© foto: Bart Huysmans & Michel Wuyts

© foto: Bart Huysmans & Michel Wuyts

Peter Benoit, Vlaams componist uit de laat 19de eeuw en muziekpedagoog, bestelde in 1884 een concertvleugel bij de Parijse pianobouwer Pleyel toen hij directeur was van de Stedelijke Muziekschool van Antwerpen (later Koninklijk Conservatorium van Antwerpen) en de piano hierna lange tijd door hem bespeeld werd.

De historische vleugel met n°86193 wordt sinds 1967 bewaard door Museum Vleeshuis, in permanente bruikleen van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Volledig artikel van Museum Vleeshuis

Restauratie van de ‘Benoit-Pleyel’

Peter Benoit Fonds: “De piano is op dit ogenblik niet meer bespeelbaar. Namens het Koninklijk Conservatorium Antwerpen heeft het Peter Benoit Fonds de taak op zich genomen om het instrument te restaureren. Dit gebeurt in samenwerking met het Museum Vleeshuis en het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek.

De restauratieopdracht werd toegekend aan Atelier Herkenrode dat geleid wordt door Yannick Wijnants. Na restauratie zal de piano terug in het Museum Vleeshuis te zien zijn en gebruikt worden voor concerten met laat 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse muziek.”

Volledig artikel van Peter Benoit Fonds

Op 19 september 2019 komt de Benoit-Pleyel naar Atelier Herkenrode en zal de restauratie van de museale vleugel van start gaan.

De 4 seizoenen - hoe de piano ontstemt

De 4 seizoenen - hoe de piano ontstemt

Veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid zorgen ervoor dat de piano uit stemming raakt. Hout is een levend materiaal dat rechtstreeks reageert op deze schommelingen en de piano is bijna volledig uit hout vervaardigd. Voornamelijk de werking van het klankbord wordt hoorbaar in de klank, een houten membraan uit fijnspar. Het krimpt of zet uit afhankelijk van de omgevingstemperatuur, en deze kleine veranderingen zorgen er uiteindelijk voor dat de piano ontstemd raakt.

Ivoren toetsen herstellen

Ivoren toetsen herstellen

Ivoor is een natuurlijk materiaal afkomstig van de slagtanden van dieren. Het is poreus, glad en koel, en heeft een aangename grip, omdat het vocht opneemt. Door zijn herkomst is ivoor een schaars en zeldzaam luxe-materiaal dat sinds de prehistorie tot op vandaag gebruikt wordt voor juwelen, sculpturen en snijwerk.

Het ivoren beleg op de toetsen van je piano kan na verloop van tijd loskomen of beschadigd geraken. Dat ontsiert het instrument. Maar het is prima mogelijk om het te herstellen.

Herstelling van ivoren beleg van Blüthner vleugelpiano voor klant uit Hasselt